År 1990: Jakten på kolesterol

I den første utgaven av  det svenske bladet Kvinna NU i 1990, fant jeg en artikkel som har overskriften: «Nu ersätter jakten på kolesterol jaken på kalorier». Den er skrevet av Annika E. Ortmark og var høyst aktuell den gangen.  Det er den vel i dag også (2017).
Antageligvis var det like vanskelig å finne ut av hva som var sant og usant i 1990 som det er i dag. Nye råd kommer og gamle går og noen ganger kommer gamle råd opp igjen og blir som nye.

Jeg synes det blir litt lettere når jeg går tilbake i tiden for å finne ut av hvordan gikk det egentlig med ham/henne eller de personene som kom med et bestemt råd. Derfor har jeg funnet frem til litt informasjon om Robert W. Kowalski som var en varm fortaler for å jakte på kolesterolen og å gjøre noe med den.

Men først vil jeg fortelle at TIDSSKRIFTET for den norske legeforening skrev i 2013 at det var 21 år siden det første statinet ble registrert i Norge. Statin er betegnelsen på et legemiddel som brukes mot for høyt kolestrerol.  I 2011 ble dette middelet brukt av hver femte person over 40 år i Norge. En undersøkelse  gjort av Kjetil Retterstøl Avdeling for ernæringsvitenskap UiO Lipidklinikken – OUS for en tid tilbake viser en økning av antall personer som bruker statiner på 180.279  fra 2004 til 2010

Jeg synes det er viktig å ta disse tallene med i betrakning når man leser om hvor man skal sette inn innsatsen i jakten på et sundere liv. For hvor mange er det som virkelig går i dybden med kosten i stedet for å velge en enklere løsning med en pille enten den kommer fra en farmasøytisk produsent eller en produsent av kosttilskudd? Ja, du vet jo best selv hvilke løsninger som snakker best til deg.

En varm fortaler for å jakte på kolesterol fremfor kalorier, var forfatter og medisinjournalisten Robert W. Kowalski. Om ham kan man lese følgende på Wikipedia:

» Kowalski died November 9, 2007 in Southern California at the age of 65 from a pulmonary embolism.»  Du kan lese hele innlegget om Kowalski på Wikipedia her: https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_E._Kowalski

Min anbefaling er at du starter med å finne ut hvor mye vann du drikker og hvilken kvalitet har vannet. Det vil si: Er vannet rent for medisinrester, pestisider, metaller og rester fra det tradisjonelle landbruket? Har det nok antioksidanter?

Det er like viktig å se på hva du spiser. Det jeg vil poengtere her, er at hvis drikkevannet vårt hadde vært rent og levende nok, hadde vi sett adskillig færre tilfeller av tretthet, smerter og lidelser. Vann inngår i alle prosesser i kroppen, og når kroppen får tilstrekkelig med vann av god kvalitet, blir det lettere å finne ut av og gjennomføre kostendringer.

Jeg anbefaler Chanson. På deres danske hjemmeside kan du finne mange historier fra brukerne: http://www.chanson.dk/?afil=9

14/12/2016

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *